Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα .ελ domains

Το τέλος του 2017 υπήρξε ανακοίνωση της Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων για το ξεκίνημα δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το θέμα της κατάληξης ονόματος χώρου (domain name) ‘.ελ’. Πρίν λίγες μέρες μάθαμε πότε θα αρχίσει να λειτουργεί το Top Level Domain (TLD).

Το ιστορικό του .ελ

Η διαδικασία για την αναγνώριση ενός Ελληνικού Top Level Domain πέραν του .gr ήταν για πολλά χρόνια “παγωμένη”, με προσπάθειες για το όνομα χώρου .el να έχουν απορριφθεί to 2011. Η προσπάθειες αυτές είχαν λάβει φαινομενικά παύση μέχρι να τις φέρει ξανά στο προσκήνιο η ανακοίνωση για κλήση για διαβούλευση στα τέλη του 2017 από την ΕΕΕΤ. Η δημοσίευση του νόμου κατέληξε να γίνεται τελικά σε ΦΕΚ στις 19 Μαρτίου.

 

Μετά και από την πιο πρόσφατη ρύθμιση του κανονισμού η οποία διευθέτησε μεταξύ άλλων και ζητήματα σχετικά με το GDPR τον Μάιο του τρέχοντος χρόνου, φτάνουμε τώρα να ξέρουμε και την ημερομηνία μετά την οποία οι καταλήξεις .ελ θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμες. Η λειτουργία και διάθεση τους θα γίνει βάση του αρχικού νόμου και της μεταγενέστερης ρύθμισης του κανονισμού.

Από πότε θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμα τα .ελ domains;

Ανακοινώθηκε πως η λειτουργία των ονομάτων χώρου .ελ θα ξεκινήσει από 10 Ιουλίου 2018, στις 11:00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, βάση και της νομοθεσίας, έχουν οριστεί κάποιοι περιορισμοί για την προστασία των τωρινών ιδιοκτητών domains με το Ελληνικό .gr.

Πώς θα προστατεύσετε την φίρμα σας;

Συγκεκριμένα, οι καταχωρήσεις των domains θα γίνουν άμεσα διαθέσιμες αλλά με τον περιορισμό ότι .ελ domain δεν θα μπορούν να καταχωρηθούν αν υπάρχει ομόγραφο καταχωρημένο όνομα χώρου .gr. Μέσα σε ένα διάστημα 3 μηνών μετά την έναρξη λειτουργίας του TLD, όσοι έχουν ήδη εγχωριμένο όνομα χώρου .gr θα μπορούν μέσω του φορέα που έχουν το .gr όνομα χώρου τους να καταχωρίσουν και το αντίστοιχο .ελ.

Οι περιπτώσεις στο τρίμηνο προστασίας για ιδιοκτήτες domain .gr

Αν ωστόσο από κατά το τρίμηνο κάποιος κάτοχος ονόματος χώρου τρίτου επιπέδου βρεθεί να έχει το ίδιο μεταβλητό κομμάτι με άλλον ιδιοκτήτη ονόματος τρίτου επιπέδου με το ίδιο μεταβλητό πεδίο (π.χ. example.org.gr με example.net.gr) τότε ο πιο γρήγορος εκ των δύο θα μπορεί να κατοχυρώσει το αντίστοιχο .ελ. Αν πάντως τα example.gr και example.net.gr είναι κατωχηρωμένα από διαφορετικούς ιδιοκτήτες τότε μόνο ο κάτοχος του example.gr θα έχει δυνατότητα να κατοχυρώσει το .ελ στο τρίμηνο.

 

Κατά την διάρκεια αυτού του τριμήνου, δεν θα μπορεί να γίνει καταχώρηση ονομάτων χώρου .ελ τα οποία έχουν ομόγραφο .gr όνομα χώρου. Μετά το τέλος του ωστόσο, στις 11:00 κ’ 10-10-2018, τα domains .ελ θα γίνουν πλέον διαθέσιμα για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Ομόγραφα ονόματα χώρου & ταυτόσημοι χαρακτήρες. Σημαντική λεπτομέρεια!

Ομόγραφα ονόματα χώρου αποτελούν αυτά που το μεταβλητό τους κομμάτι έχει την ίδια ακριβός σειρά χαρακτήρων (όπως π.χ. παράδειγμα.gr με το παράδειγμα.ελ.). Η νομοθεσία ωστόσο προβλέπει και περιπτώσεις όπου οι χαρακτήρες μεταξύ ονομάτων χώρου ταυτίζονται μεταξύ Ελληνικών και Αγγλικών.

 

Από τον νόμο: Ομόγραφα Ονόματα Χώρου με κατάληξη gr ή .ελ: Ονόματα Χώρου που το Μεταβλητό Πεδίο τους αποτελείται από αλφαριθμητικούς χαρακτήρες οι οποίοι ταυτίζονται οπτικά στην πεζή ή κεφαλαία, τονισμένη ή άτονη μορφή τους σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοίχισης ελληνικών και λατινικών χαρακτήρων που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΕ του Κανονισμού και το Μη Μεταβλητό Πεδίο τους είναι ίδιο.

 

Όλα αυτά λοιπόν είναι ενδεχόμενα που θα πρέπει ο κάθε ένας με ονόματα χώρου .gr να λάβει υπόψιν για την επερχόμενη διαθεσιμότητα των ονομάτων χώρου .ελ. Αν είστε επιχείρηση και έχετε στόχο να προστατέψετε την φίρμα σας, θα πρέπει να μελετήσετε τα πιθανά σενάρια και ενδεχομένως τον νόμο αυτόν κάθε αυτό.

Περίπλοκο;  Η barsakis.com είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων οπότε θα μπορείτε μέσω των υπηρεσιών μας να κατοχυρώσετε το όνομα χώρου για την επιχείρηση σας, εξασφαλίζοντας αν επιθυμείτε το .ελ domain name σας.

Share on

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart