Τι πρέπει να ξέρετε για την λειτουργία ενός επιτυχημένου eShop

Τα ηλεκτρονικά καταστήματα (ή eShops) αποτελούν ένα όλο και πιο ραγδαία ανερχόμενο κλάδο του ελληνικού εμπορίου, ιδιαίτερα στον κλάδο της λιανικής. Το μερίδιο της αγοράς που διεκδικούν τείνει να αυξάνει όσο όλοι μας εξοικειωνόμαστε ακόμη περισσότερο με την τεχνολογία.

 

Το να μην ψάξει κανείς για προσφορές διαδικτυακά φαντάζει πλέον αφελές στις νέες γενιές. Δεδομένου της παραπάνω τάσης ωστόσο, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου αρχίζουν να εξοικειώνονται με το να ψωνίζουν online, η δημοτικότητα της πρακτικής αποκτά δυνατότητες αν επεκτείνει τους ορίζοντες της προς όλο και μεγαλύτερα πλήθη όλων των ηλικιών και εμπειριών.

eShop στην Ελλάδα

Το θετικότερο ίσως μεταξύ όλων αυτών είναι ότι υπάρχει ακόμα χώρος για ανερχόμενα καταστήματα να “κλέψουν την παράσταση” κερδίζοντας την προσοχή του κοινού μεταξύ των Ελληνικών eShops. Καθώς η τάση των online αγορών βρίσκεται ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης στην χώρα μας, φιλόδοξες κινήσεις όπως καλές τιμές, μοναδικές υπηρεσίες ή/και ενδεχομένως μια ιδιαίτερη γκάμα προϊόντων μπορούν να αποδειχτούν ιδιαιτέρως αποδοτικά για μια επιχείρηση.

 

Υπάρχουν ωστόσο μερικές πρακτικές που εγγυώνται να κάνουν τον κάθε καταναλωτή να “ανεβάσει” μια επιχείρηση στις προτιμήσεις του, καθώς μέσα από ήδη καθιερωμένα στάνταρντ στο online εμπόριο φαίνονται να κάνουν την χρήση των καταστημάτων πιο εύκολη για τους χρήστες αλλά και το εμπόριο πιο εργονομικό για τους επιχειρηματίες. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες πρακτικές για την λειτουργία ενός επιτυχημένου eShop; Σε πρώτο στάδιο, πρέπει να γίνει μια αρχή.  

Το Ξεκίνημα

Πολλές επιχειρήσεις με τυπικά καταστήματα λιανικής επέκτειναν τις υπηρεσίες τους μέσω διαδικτύου και γνώρισαν έτσι επιτυχία. Από μικρές επενδύσεις έως και μεγαλύτερα ανοίγματα, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που μπορούν να βρουν ανταπόκριση. Σήμερα τα υπάρχοντα εργαλεία που πας παρέχουν οι σημερινές τεχνολογίες καθιστούν τα πρώτα βήματα στο χτίσιμο ενός eShop εύκολα αλλά και πιο οικονομικά.

 

Αφότου λοιπόν παρθεί η απόφαση για το αν μια επιχείρηση θα δραστηριοποιηθεί ηλεκτρονικά, η καθοδήγηση από κάποιον ειδικό αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην υλοποίηση των ιδεών αλλά και στην εφαρμογή τους με τον πιο εργονομικό τρόπο. Μπορεί το πλήθος αποφάσεων που πρέπει να παρθούν να φαίνεται αχανές αλλά στην πραγματικότητα χωρίζονται σε κάποιες βασικές κατηγορίες οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν στις ανάγκες αλλά και τους πόρους κάθε επιχείρησης.

 

Σημαντικά χαρακτηριστικά

Τα στάνταρντ του e-commerence σήμερα είναι υψηλά, αλλά ευτυχώς με την χρήση των κατάλληλων εργαλείον η εφαρμογή τους είναι εύκολη. Ορισμένα “must-have” για ηλεκτρονικά καταστήματα σήμερα είναι:

 

 • Υποστήριξη
  • Τηλέφωνο
  • Livechat
  • Σύστημα αιτημάτων
  • Email
 • Ενημέρωση αποθεμάτων
 • Παρακολούθηση κατάστασης παραγγελίας
 • Υπολογισμός μεταφορικών
 • Επιλογές σε τρόπους πληρωμής
 • Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν στην καλύτερη αλληλεπίδραση των πελατών με την επιχείρηση. Εδνεχομένος η εκτενής εφαρμογή όλων τον παραπάνω να μην είναι άκρος απαραίτητη, καλό θα ήταν η κάθε επιχείρηση να προσαρμόζει ένα συνδυασμό τους στις ανάγκες και τις υπηρεσίες της.

 

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο π.χ. Έχει ως στόχο να διαθέσει και ηλεκτρονικά τα αποθέματα ενός συμβατικού καταστήματος, θα μπορούσε επικεντρώνεται στην τηλεφωνική υποστήριξη αλλά οι ενημερώσεις των αποθεμάτων είναι ένα θέμα στο οποίο θα έπρεπε να δοθεί επιπλέον σημασία κατά την δημιουργία των υποδομών του eShop. Η καλή επικοινωνία είναι βεβαίως θετική αλλά και η έγκυρη απογραφή αποθεμάτων στην ιστοσελίδα του καταστήματος ωφελεί στο SEO.

 

Υποδομές όπως πληρωμές, ενημερώσεις υπολογισμοί εξόδων αλλά ακόμη και η βελτίωση των επιλογών επικοινωνίας με ένα κατάστημα μπορούν όλες να βελτιωθούν με υπάρχουσες τεχνολογίες και προγράμματα. Βέβαια, η συμβολή ενός ειδικού για την σωστή εφαρμογή τους σύμφωνα με τις ανάγκες τις και επιχείρησης χρίζει ιδιαίτερης σημασίας.

Το barsakis.com παρέχει υπηρεσίες κατασκευής ηλεκτρονικός καταστημάτων eShop. Επικοινωνήστε με έναν από τους έμπειρους συνεργάτες μας. Είμαστε εδώ για να σας συμβουλευτούμε στο πως κι εσείς μπορείτε να αποκτήσετε ένα δικό σας ηλεκτρονικό κατάστημα και να αδράξετε τα οφέλη του e-commerence, πραγματοποιώντας πωλήσεις 24 ώρες τη μέρα, 365 μέρες τον χρόνο.  

Share on

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart